ALTERNATIVER TIL OVERFORBRUG AF TISSØVAND

Danmarks Sportsfiskerforbund, Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening har i årevis peget på de negative effekter af industriens massive vandindvinding i Tissø. Selvom der er meget vand i Tissø, så giver klimaændringerne en risiko for, at der kan komme til at mangle vand i fremtiden.

Desuden er der nu planer om, at give industrien lov til at øge forbruget af vand fra Tissø.

Det er selvfølgelig en kommunal opgave at skaffe vand til industrien, men Kalundborg kommune skal samtidig beskytte naturen og det gør de ikke ved at tillade brug af så store mængder overfladevand fra Tissø.

Heldigvis er der alternativer til dette overforbrug:

  • Brug af grundvand. Behovet for vand er dog så omfattende, at det ikke kan dække hele det store vandbehov.
  • Genbrug af vand er også en mulighed. Fx har Carlsberg meldt ud, at deres bryggeri i Fredericia opfører et vandrensningsanlæg, hvor de regner med at kunne halvere vandforbruget. Det bør undersøges om den industrielle Symbiose i Kalundborg, kan bruges til fx udnyttelse af spildevand fra industrivirksomheder.
  • Det må også undersøges om der er muligheder i opsamling af regnvand. I Kalundborg findes allerede et antal regnvandsbassiner, hvor netop regnvand kan opsamles.
  • Af-saltning af havvand er også en mulighed, som bl.a. bruges på Sejerø. Det vil også give en større forsyningssikkerhed.

Men det kræver selvfølgelig at Kalundborg kommune og industrien investerer i disse løsninger. Heldigvis reklamerer begge parter med at de er grønne. Så mon ikke det lykkes.