DANMARKS VILDESTE KOMMUNE, skal Kalundborg være med?

I 2018 forbød miljøminister Jakob Ellemann-Jensen brugen af neoniks. En farlig bidræbergift. Desværre er neoniks ikke den eneste sprøjtegift, der truer bierne. Flaksende sommerfugle og summende vilde bier kan desværre snart blive en sjældenhed. Mere end 40 % af insektarterne er i tilbagegang. Udover at være føde for andre arter, så bestøver insekterne planterne. Insektarterne uddør otte gange hurtigere end pattedyr, fugle og reptiler. Miljøminister Lea Wermelin har derfor inviteret til en dyst om at blive Danmarks VILDESTE kommune. Vi skal skabe områder for insekter og bier. Så tusindvis af dyre- og plantearter ikke forsvinder. Den gode nyhed er, at alle kan gøre en forskel for naturen. Enhedslisten Kalundborg mener vi skal være med i dysten for at sikre mere vild natur. Over halvdelen af Danmarks hjemmehørende arter truet, sårbare eller helt forsvundet. For at give sommerfugle bedre levevilkår, så kan man som haveejer hjælpe ved at lade haven være lidt mere vild – lade græsset gro, droppe gift og sørge for, at der er blomster i hele sæsonen fra forår til sensommer.

Hjørring kommune lod græsset gro og gav naturen mere plads i DR-serien ”Gi’ os naturen tilbage”. Nu er tiden kommet til at få alle danske kommuner med i kampen for en rigere natur og bedre biodiversitet. Der blev udlagt ca. 896.000 m2 natur. Det er ca. 200 fodboldbaner. Insekternes tilbagegang påvirker fødekæder og økosystemer.

Miljøminister Lea Wermelin har sendt et brev til landets 98 kommuner, hvor hun opfordrer dem til at være med i en konkurrence om at blive Danmarks VILDESTE kommune.
– Vi står midt i en naturkrise. Biodiversiteten går tilbage over alt i verden, og herhjemme er tusindvis af dyre- og plantearter i fare for helt at forsvinde. Den gode nyhed er, at alle kan gøre en forskel for naturen.

Frem til den 24. marts kan landets kommuner tilmelde sig konkurrencen, hvor der er lagt op til fri leg i bestræbelserne for at gøre sin kommune vildere.

Der er ingen økonomiske konsekvenser ved deltagelsen.

Sådan giver du plads til sommerfugle i haven:

  • Drop giften
  • Drop gødningen
  • Plant blomster til sommerfuglene (F.eks. aftenstjerne, baldrian dild og merian)
  • Plant føde til larverne
  • Lad græsset gro
  • Lav vinterly (Så sommerfugle kan overvintre i carporte, udhuse og brændestabler)

Læs mere om, hvordan du kan give sommerfugle bedre levevilkår i haven.

Insekter mangler levesteder

Insekternes tilbagegang skyldes især tab af levesteder på grund af intensivt landbrug, fastslår undersøgelsen.

Derfor mener Rasmus Ejrnæs, der er seniorforsker i biodiversitet ved Aarhus Universitet, at vi skal give mere plads til insekterne, der hvor vi ikke dyrker landbrug.

– Vi skal gøre plads til dyr og insekter med økosystemer uden landbrug og skovbrug. I stedet skal der være naturområder med store vilde dyr, hvor vi giver plads til de processer, der skaber levestederne for de truede arter, siger han.

Ifølge Rasmus Ejrnæs, så får insekter, såvel som vilde dyr generelt, bedre levevilkår med mere plads og sammenhængende natur, hvor de naturlige processer for lov til at udspille sig.

Truede insektarter i Danmark

I den danske natur er sommerfugle og bier særligt udsatte.

Sidste år havde Danmarks Naturfredningsforening fokus på bier med kampagnen Bidræber med et forslag om at forbyde insektgiften neonikotinoider, der har vist sig at være skadelig overfor bier. Det var medvirkende til, at EU i 2018 gjorde det ulovligt for landmændene at bruge stoffet til at bejdse frø med. Desværre har Miljøstyrelsen valgt at dispensere fra forbuddet, så landmænd i foråret 2019 kan få lov til at bejdse sukkerroefrø.