Pressemeddelelse sendt fra Enhedslisten Kalundborgs årsmøde 27/2 2024.

PM tekst til Beretning Enhedslisten Kalundborgs årsmøde den 27. februar 2024

Vi lever i krigenes og klimaproblemernes skygge. Der breder sig en krigsfrygt, men også en form for krigsbegejstring. Ingen ledere ud over FNs og paven snakker om fred, forsoning og om at lade våbnene hvile. Israels voldsomme bombardementer i Gaza mener vi er krigsforbrydelser.

Ruslands krigeriske overfald på Ukraine buldrer videre på 2 år. Ingen udsigt til fredsforhandlinger, eller våbenhvile.

Klimaet, med voldsomt vejr og oversvømmelser flere steder grundet den globale opvarmning. En måde kommunen kan mindske CO2 udledninger er ved el-færger til Nekselø og Sejerø, som står for ca. halvdelen af Kalundborg kommunes CO2 udledninger. Skovrejsning kan også hjælpe.

Budget 2024 havde positive elementer men ikke noget der kan bryde, at vi til næste budgetforhandling kammer til at afsætte mange penge til socialområdet herunder voksen/specialområdet og ældre- og sundhedsområdet.

Fokus på Club Røs (med 90 feriehuse og 30 ferielejligheder og store bygninger/anlæg til idrætsaktiviteter plus p-pladser m.m.) og Klintegården (med et over 8.000 m2 stort hotel-resort plus tilhørende p-pladser m.m. på et fredet areal). Planer der passer dårligt ind i Røsnæs sårbare natur. Denne naturperle kan hurtigt miste sin glans, hvis projekterne bliver til noget.

Vi fortsætter med aktivitet for mere demokrati og åbenhed. Bl.a. i forbindelse med, at Borgmesteren holder jævnlige møder med ledelsen i Novo og drøfter kommunale emner.

Det er muligt at forbedre folkeskolerne. Positivt med 4,7 mio. kr. ekstra ved budget 2024, som dog slet ikke er nok. 270 unge mellem 15-29 år har ikke arbejde eller er ikke i uddannelse. Tilfredsundersøgelse blandt forældrene viser problemer. 18,8 % af eleverne ved 9. klasses eksamenerne opnåede ikke 02 i dansk og matematik og risikerer at få svært ved at få uddannelse og arbejde senere hen i livet.